
Ask the Insider: Do You Have
to  Let  JHSC  Worker  Members
Participate  in  Job  Hazard
Analysis?

QUESTION

We conduct job hazard analyses as part of our OHS program.
Although we consult with the workplace joint health and safety
committee (JHSC) after we finish, we don’t allow committee
members to perform or take part in the actual job hazard
analysis. The worker co-chair of the committee claims that
this is a violation of [Ontario] OHS laws. Is he right’

— Name withheld, Ontario

ANSWER

No, he’s wrong. As in most provinces, Ontario OHS laws don’t
give  JHSC  the  express  right  to  participate  in  job  hazard
analyses (JHAs) conducted by employers. However. . .

EXPLANATION

First, let’s nail down what the law says or, in this case,
doesn’t say. Employers do have a general duty to consult and
cooperate  with  the  JHSC  in  carrying  out  OHS  program
activities.  This  language  could  be  interpreted  broadly  as
meaning JHSCs must be allowed to participate in JHAs.
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But anyone making this argument would have to contend with the
fact that the OHS act and regulations specifically list the
required functions of the JHSC and taking part in JHAs is not
one  of  them.  The  lone  exception  is  Qu�bec  where  JHSC’s
enumerated  functions  include  ‘participating  in  the
identification  and  assessment  of  the  risks  connected  with
certain jobs’ [OHS Act, Sec. 78(6)].

Click here to see the enumerated functions and powers of the
JHSC by province.

3 THINGS YOU SHOULD DO

But there’s a lot more to the issue than what the OHS laws say
or don’t say. Three other things you need to keep in mind when
determining whether to let a worker member of the JHSC take
part in a JHA:

JHSC  Participation  May  Be  Required  by  Collective1.
Agreement, etc.

In many workplaces, the JHSC’s powers and functions go beyond
the minimum requirements set out in the OHS laws. Thus, for
example, the right of a JHSC worker member to conduct or
participate  in  a  JHA  may  be  specified  in  a  collective
agreement, the company’s OHS program and/or the JHSC’s own
Terms of Reference. So you’ll need to check these materials to
see  if  they  specifically  address  the  issue  of  JHSC
participation  in  JHAs.

JHSC Participation Is a Best Practice2.

As a practical matter, allowing a worker member of the JHSC to
participate  in  JHAs  is  highly  advisable  even  if  it’s  not
expressly required by OHS laws or your contracts or programs.
‘Nobody understands the hazards associated with a particular
job better than the workers who actually perform,’ notes one
Ontario OHS director. ‘So if you’re doing a JHA without the
worker’s input, you’re shooting yourself in the foot.’
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You Must Report JHA Findings to JHSC3.

You do have to consult the JHSC in identifying, assessing and
controlling workplace hazards. While that may not extend as
far as allowing JHSC members to participate in the JHA, it
does  require  you  to  report  the  JHA’s  findings  to  the
committee.


