
Ask  The  Expert:  What  First
Aid  Training  Must  Confined
Space Rescue Attendants Have?

QUESTION

What level of first aid training must a confined space rescue
attendant have’

 

ANSWER

It depends on the jurisdiction.

 

EXPLANATION

While all jurisdictions require that an attendant or other
person with proper training in the rescue procedure and first
aid be available to perform rescue operations in confined
spaces, only a few specify what first aid training, if any,
that person must have:

Fed: At least one rescue team member must be holder of a
basic first aid certificate (OHS Regs. Sec. 11.5(2)(b));
New Bruns: Competent employee required to perform rescue
must hold a valid standard-level first aid certificate
issued  by  Canadian  Red  Cross  Society  or  St.  John
Ambulance, and be trained in artificial respiration and
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CPR (OHS Gen. Reg., Sec. 266(1)(c));
PEI: Person with CPR training must be available (OHS
Gen. Regs., Sec. 13.3(i));
Sask: Holder of a class A qualification in first aid
must be available for entry into confined spaces with a
hazardous atmosphere (OHS Regs., Sec. 274(7)(b)); and
NW Terrs/Nun: Holder of a standard first aid certificate
(Gen. Safety Regs., Sec. 36(6)(h)).

If you’re not in one of the above jurisdictions, follow the
Ontario MOL guidelines approach of going through each hazard
identified  in  your  confined  space  hazard  assessment  and
determining for each one:

The first aid that would be necessary if the hazard
occurred; and
The level of training an attendant would need to provide
that first aid.

https://www.labour.gov.on.ca/english/hs/pubs/confined/cs_15.php

