
Ask The Expert: Inspection of
Portable Fire Extinguishers

QUESTION

Is it mandatory for our plant to do monthly visual inspections
to ensure fire extinguishers are in working condition’ Would
you  please  point  out  the  specific  Ontario  OHS  regulation
saying that’

ANSWER

Yes, monthly inspection is required under the OHS Regulation
for  Industrial  Establishments  (Reg.  851),  which  covers
manufacturing plants.

EXPLANATION

*  Section  123(1)  of  Reg.  851)  says  Ontario  Fire  Code
requirements  for  fire  extinguishers  apply  at  industrial
establishments.
* Fire Code Section 6.2.7.2. says portable extinguishers must
be inspected monthly.
* Additionally, Section 6.2.7.1.(1) of the Fire Code says that
maintenance and testing of portable extinguishers must comply
with  NFPA  10,  ‘Portable  Fire  Extinguishers,’  and  regular
monthly inspection is part of NFPA 10.

(To look up OHS fire extinguisher inspection requirements in
each  jurisdiction,
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