
Ask  The  Expert:  Confined
Spaces in BC

QUESTION

Is a trench considered a confined space in BC’

ANSWER

The definition of ‘confined spaces’ in Sec. 9.1 of the BC OHS
Reg. lists characteristics but not specific examples. However,
the WorkSafeBC Guidelines specify that an ‘excavation’ is NOT
a confined space if ALL 9 of the following criteria are met:

 

The spaces’ design, construction, location and intended1.
uses  ensure  the  spaces  are  characterized  by  clean
respirable air at all times;
The space has an interior volume of no less than 642.
cubic feet per occupant;
The space has openings to the atmosphere that are known3.
to provide natural ventilation;
There’s  no  potential  for  a  high  or  moderate  hazard4.
atmosphere (as defined in section 9.1 of the Reg.) to
exist or develop immediately before any worker enters
the space or during any work within the space;
There isn’t a need to mechanically ventilate, clean,5.
purge or inert the space before entry for any reason;
There’s  no  potential  for  a  hazardous  substance  to6.
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migrate through any media, e.g., air, soil, conveyance,
piping, or structure, to infiltrate the space;
The space is free of residual material, e.g., waste,7.
sludge, debris, that if disturbed could generate air
contaminants that could immediately and acutely affect a
worker’s health;
There’s no risk of entrapment or engulfment to workers8.
entering the space; and
The  space  must  not  contain,  have  introduced,  or  be9.
adjacent to tools, equipment, or involve processes that
could generate air contaminants that could immediately
and acutely affect a worker’s health.

 

 


